Tungsram-Schréder Világítási Berendezések Zrt.

Adminisztráció és gyártás:

2084 Pilisszentiván, Tópart 2.

Postacím: 2084 Pf. 7

Telefon: (+36 26) 568-000

Fax: (+36 26) 568-001

tus@schreder.hu

Bemutatóterem:

1012 Budapest, Lovas út 38.

Telefon: (+36 1) 201-6438

Fax: (+36 1) 212-2250

(előzetes időpont egyeztetés alapján)

 

www.schreder.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

 

Hírek

Hódmezővásárhely - Az európai Los Angeles

(2011-12-05)
Hódmezővásárhely - az európai Los Angeles

Több mint 6000 LED-es közvilágítási lámpatest csökkenti az energiafelhasználást és CO2-kibocsátást.

 Jump to ENGLISH version!

A GAZDASÁGI VÁLSÁGGAL HARCBA SZÁLLÓ INNOVÁCIÓ

A klímaváltozással és energiatakarékossággal foglalkozó Európa 2020 stratégia célja az 1990-ben mért értékhez képest 20%-kal csökkenteni a CO2-kibocsátás mértékét. Bár az EU2020 célkitűzései tekintélyes kihívást képviselnek, Magyarország a közelmúltban úttörőként lépett fel a tervezett célok megvalósításához szükséges új technológiák alkalmazásában. A kültéri világítás fenntarthatóbb megoldásaira szánt összegek mellett a dél-magyarországi Hódmezővásárhely kimagasló példával jár elöl. Az elmúlt hónapokban több mint 6000 LED-es közvilágítási lámpatest felszerelését kezdték itt meg (a telepítés várható befejezése: 2011 decemberének közepe), így a második legnagyobb földrajzi kiterjedésű magyar város közvilágítása közel 35%-os költségmegtakarítást eredményez. Ami pedig a CO2-kibocsátás csökkenését illeti, a városi közvilágításhoz használt izzók cseréje hozzávetőlegesen 6500 televíziókészülék vagy körülbelül 8000 mosógép kikapcsolásával egyenértékű.

LED lámpatestek Hódmezővásárhelyen
LOS ANGELES…HÓDMEZŐVÁSÁRHELY?


Az új LED-es világítás megvalósításában bolygónkon Los Angeles jár az élen. Az angyalok városa a következő öt évben mintegy 140 000 LED-es közvilágítási lámpatestet tervez telepíteni. Miután az elmúlt években meghonosodott a beltéri világítási megoldások terén, az egyre fejlődő LED-technológia térhódításba kezdett Európa útjain, hídjain, terein és parkjaiban. Ám ki hitte volna, hogy a kültéri világítási innovációk európai úttörője egy bájos magyar város lesz? Ez a nagyszabású – Európában jelenleg a legnagyobb – projekt láncreakciót indít el, amely a következő években az egész kontinensen költségmegtakarítási intézkedésekben nyilvánul majd meg.


Zafír LED Lensoflex
HELYI FEJLESZTÉSEK, NEMZETKÖZI KITEKINTÉS

A városvezetés már 2010-ben egy erősen jövőbe mutató pályázatot indított, amelynek célja a teljes város hagyományos közvilágításának cseréje volt. A világban kapható termékek alapos vizsgálata után a helyi általános kivitelező (E-OS Innovative) a közvilágítás egy belga-magyar szakértőjét és gyártóját (Tungsram-Schréder – a nemzetközi Schréder Group magyar leányvállalata) kérte fel egy versenyképes árú és magas minőségű termék kifejlesztésére, amely a város teljes közvilágítását hivatott ellátni. Több mint egy év elteltével, napjainkban már látható az eredmény, ráadásul Európa más városaiból meg is érkeztek az első megrendelések ezekre a piaci igényekhez alakítható, innovatív termékekre. Németországba már folyik a szállítás.

Zafír LED Lensoflex
MINÉL RÉGEBBI, ANNÁL JOBB

A lehetséges költségmegtakarítás tényleges, százalékban kifejezett értéke nagyban függ a város meglévő közvilágítási infrastruktúrájától. Míg az egyik város 20% energiát takaríthat meg, előfordulhat, hogy a szomszédjának 50%-ot vagy még többet is sikerül. A képlet egyszerű: minél régebbi a meglévő lámpaállomány, annál nagyobb megtakarítás valósítható meg. Ez azt jelenti, hogy az újítás előtt minden egyes esetben nagyon alapos vizsgálatra van szükség, és figyelembe kell venni a város úttípusait, elektromos hálózatát, a lámpaoszlopok magasságát és egymástól való távolságát, valamint további paramétereket. Az ennek alapján kiszámított megtérülési idő településről településre változhat, de érdemes tudni, hogy ezt a kulcsfontosságú tényezőt csak nemrégiben sikerült jelentősen csökkenteni – a folyamatosan fejlődő új technológiának köszönhetően. A ténylegesen megtakarított energia, a megoldás élettartama és minősége szempontjából azonban elmondható, hogy számos kellemetlen meglepetést okozhat, ha a város egy alacsony költségű, tömegtermelésben készülő megoldást választ és telepít egy-egy utcában vagy az egész városban. A jelentős költségcsökkentéshez és a fenntartható eredményekhez csupán egyetlen út vezet: az idő- és energiabefektetés. „A titok nyitja, hogy egy kompetens partnerrel létrehozzunk egy úgynevezett általános közvilágítási tervet, amely utcáról-utcára lefedi a várost, és amely a kitűzött, hosszú távú célok és elvárások tényleges megvalósulását eredményezi majd. A végsőként elfogadott megoldásnak időtállónak kell lennie, és fontos az is, hogy csupán minimális karbantartást igényeljen” – fogalmazott Bjorn Brandt, a Tungsram-Schréder igazgatója.


KÉNYELEM ÉS MINŐSÉG


Azontúl, hogy Hódmezővásárhely évente több tízmillió forintot takarít meg, lakosai is elégedettek a kényelemmel, amelyet az új világítás jelent lakókörnyezetükben. A városban az első telepítéseket követően végzett felmérés során a lakók 100%-ban pozitív visszajelzést adtak a projektre a vizuális élmény szempontjából. A fényszint nagymértékben megnőtt az utak többségén, a város általánosságban megszépült, az utak és a közterek pedig biztonságosabbak lettek, sőt – a rózsák vörös színűek. A vizuális élmény éjszakánként ugyanis egyszerűen lenyűgöző, hiszen valódi színeket láthatunk (a korábban megszokott sárgás fény helyett). Az alapos átgondolás után kiválasztott 4200 Kelvin színhőmérsékletű LED-termék rendkívül hatékony, a szemnek mégis kellemes fehér fényt áraszt. 2020 közeleg, így jó okunk van bízni abban, hogy Európa kormányai elég bölcsnek bizonyulnak majd ahhoz, hogy a szükséges mértékben anyagilag is támogassák ezt a fantasztikus új irányzatot. Legyen (LED-es) világosság, és fényes lesz a jövő.

Zafír LED Lensoflex
lámpatestek Hódmezővásárhelyen

 
Előtte és utána

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY – THE EUROPEAN ANSWER TO LOS ANGELES


MORE THAN 6.000 LED STREETLIGHTS REDUCING ENERGY COST AND CO2 EMISSION


INNOVATION AGAINST THE ECONOMIC CRISIS

The European Agenda 2020 on climate change and energy savings foresees a reduction in CO2 emission of 20% compared to 1990. While the challenge to achieve EU2020 targets is substantial, Hungary has recently acquired a pioneering position in the utilization of new technologies to pave the road to the set goals. While allocating budgets to more sustainable solutions in outdoor lighting, a very strong role model example was created in the South-Hungarian city of Hódmezővásárhely, where a total of more than 6.000 LED streetlights have been installed during recent months (completion mid-December 2011), delivering to the second largest Hungarian city (surface-wise) a lighting energy cost saving of close to 35%. Doing so, from a CO2 perspective, the replacement of the city’s street lighting equals turning off approximately 6.500 television screens, or around 8.000 washing machines.

LED luminaires in Hódmezővásárhelyen
LOS ANGELES…HÓDMEZŐVÁSÁRHELY?


The most prominent example on the planet in terms of new LED lighting installations is Los Angeles. The city of Angels plans to install 140.000 LED streetlights over the coming five years. After establishing itself in the field of interior lighting in recent years, the booming LED technology has started also in Europe to conquer roads, bridges, squares and parks. But who would have imagined that the actual European hot spot for outdoor lighting innovations would be in a lovely Hungarian town? Surely this major project -currently the largest in Europe- will be the first domino piece of a large phenomenon of cost savings to come in the next years, throughout the continent.

Sapphire LED Lensoflex
LOCAL DEVELOPMENTS, INTERNATIONAL POTENTIAL


The city has initiated, back in 2010, a very future-oriented tender, aiming to replace its entire traditional outdoor lighting installation throughout the entire town. After an in-depth assessment of the products available around the globe, the local general contractor (E-OS Innovative) appointed a Belgian-Hungarian streetlighting expert and manufacturer (Tungsram-Schréder - the Hungarian branch of international Schréder Group) to develop a price-competitive and highly qualitative product to light the entire city. Today, more than a year later, the result can be seen on site, and first orders for these innovative products (adaptable to the market needs) are being placed by other European cities. Shipments to Germany are underway.

Sapphire LED Lensoflex


THE OLDER, THE BETTER


The actual percentage of potential cost saving for a city very much depends on its current traditional lighting infrastructure. While one city can save 20% energy cost, its neighboring city might be able to save 50%, or more. As a simple formula: the older the existing installation, the more savings you will generate. This means that a very hands-on approach is required in each particular case, taking into account the city’s road types, its electrical network, lighting pole distances and heights, and other parameters. The resulting return-on-investment time can vary from one place to another, but it is good to know that this key factor has been severely reduced just recently – thanks to a continuously evolving new technology. In any case, just simply picking and installing a low-cost mass product across an entire street or city can hold a lot of bad surprises in terms of true energy saving, lifetime and quality. The only way to really come to substantial cost reduction and sustainable results consists in investing time and energy. “The trick is to create, along with a competent partner, a so-called lighting master plan, street by street, which will ensure the true materialization of the set long term goals and expectations. The final solution must be durable and will require only minimal maintenance”, says Bjorn Brandt, General Manager at Tungsram-Schréder.


COMFORT AND QUALITY


While the city of Hódmezővásárhely saves several ten millions of Hungarian Forint every year, its inhabitants are really pleased with the new lighting comfort which they can now find in their streets. A survey amongst the city’s population, right after first installations were made, delivered a 100% positive feedback especially in terms of visual comfort. Lighting levels on most roads are seriously increased, the city is generally beautified, roads are more safe, public spaces are more secure, and beyond all that – roses are red. Indeed, the visual comfort at night is simply breathtaking and true colors can be seen (as opposed to traditional yellowish lighting). A carefully selected color temperature of 4.200 Kelvin for the LED product provides very efficient white light along with a feeling of great comfort. With 2020 around the corner, there is good reason to be optimistic that governments around Europe will be clever enough to allocate sufficient funds to support this fantastic new trend. Let there be (LED-)light, and the future will be bright.

Zafír LED Lensoflex
lámpatestek Hódmezővásárhelyen

 

 

PDF hírlevél

Töltse le PDF formátumú hírlevelünket, melyből értesülhet új termékeinkről, megtekintheti legújabb referenciáinkat, információt szerezhet a Vállalatnál történt fontosabb eseményekről, változásokról.

 

 

Adatvédelmi nyilatkozat | Felhasználási feltételek