Tungsram-Schréder Világítási Berendezések Zrt.

Adminisztráció és gyártás:

2084 Pilisszentiván, Tópart 2.

Postacím: 2084 Pf. 7

Telefon: (+36 26) 568-000

Fax: (+36 26) 568-001

tus@schreder.hu

Bemutatóterem:

1012 Budapest, Lovas út 38.

Telefon: (+36 1) 201-6438

Fax: (+36 1) 212-2250

(előzetes időpont egyeztetés alapján)

 

www.schreder.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

 

Hírek

A Jövő parkja Miskolcon

(2011-12-09)

Az ELMŰ-ÉMÁSZ és a TUNGSRAM-Schréder üzembe helyezte Magyarország első intelligens közvilágítási rendszerét
Napjainkban jelentős nyomás nehezedik a magyar városokra: takarékoskodniuk kell a költségekkel, és jobban kézben kell tartaniuk a kiadásokat. Ennek érdekében egyre több új technológia kerül megvizsgálásra és a kormány figyelmének középpontjába. Miközben a kültéri világítást szállítók az energiafogyasztás szempontjából egyre olcsóbb és hatékonyabb megoldásokkal állnak elő, a költségcsökkentés egyik különleges módját jelentik az úgynevezett távvezérlő rendszerek.

A távvezérlés a távirányítású világítás elvén működik, lehetővé téve, hogy egy központilag telepített szoftver vezérelje a kültéri világítást egy bizonyos távolságból. A központi egységért felelős személy távkapcsolással fel és le tudja kapcsolni a lámpákat, vagy képes nagyon precízen szabályozni azok fényerejét 0% és 100% világítási teljesítmény között. Ezzel lényeges költségmegtakarítás érhető el.

Az ELMÜ-ÉMÁSZ szakemberei nagyon komolyan vette ezt a lehetőséget Miskolcon, a Várossal valamint a Tungsram-Schréderrel együtt felszerelte az ország legelső intelligens közvilágítási rendszerét. Miskolc szívében összesen 36 modern LED-es világítótestet telepített az ELMÜ-ÉMÁSZ; ezek közül 22 utcai lámpát a Palóczy útra és 14 parkvilágítót a Szemere Kertbe. Valamennyi termék a Tungsram-Schréder Zrt. pilisszentiváni gyárában készült.

Maga a távvezérlő rendszer a németországi központú „Owlet” cég fejlesztése. Ez a rendszer, amely most 36 LED-es világítási pontot vezérel Miskolcon, rádiófrekvencián alapul, ezért 50-szer gyorsabb, mint egy hagyományos kábeles rendszer.

Noha képes lenne sokkal több utcai lámpát vezérelni, a projekt mérete igen gondosan került megválasztásra. Az önkormányzat, a vállalatok és szakembereik ebből következtetéseket és tanulságokat tudnak majd levonni jövőbeli telepítésekhez.

A költség-megtakarítási elvárások nagyon magasak, és a megtakarítás több módon érhető el. 30–40% költségcsökkentést eredményezhet a fény tompítása bizonyos időszakokban, például amikor kicsi az utcai forgalom vagy amikor valószínűleg kevés ember sétál át a parkon. A park világításának valóban intelligenssé tétele érdekében a koncepciót mozgásérzékelők teszik teljessé. Konkrétan, amikor a park egyik lámpájának fénye 25%-osra van lecsökkentve, érzékeli az ott elhaladó személyt, és azonnal 100%-osra növeli a fényerőt. Tehát a rendszer – miközben gazdaságos – egyúttal az állampolgárok biztonságát is növeli.

További költségmegtakarítást hoz a minimálisra csökkentett karbantartási igény. A távvezérlés mindkét irányban működik, ami azt jelenti, hogy a fényforrás is küld adatokat a központnak („be vagyok kapcsolva, ki vagyok kapcsolva, 25%-ra vagyok tompítva, jelenlegi energiafogyasztásom „x””).

A képet olyan műszaki részletek teszik teljessé, mint az „állandó lumen teljesítmény” (CLO) és a „virtuális kimenőteljesítmény”, állandó világítási teljesítményt biztosítva a fényforrás teljes élettartama alatt, és meggátolva, hogy a rendszer túlzottan világítson. Ez önmagában további legfeljebb 30% megtakarítást eredményezhet. Végül, de nem utolsósorban, a probléma mindig a rendszert kezelő személynél összpontosul, tehát az emberi tényező továbbra is fontos. A miskolci projekt egyértelműen mutatja, hogy ezt az intelligens rendszert könnyen és egyszerűen lehet működtetni. Gyors telepítést követően a szakemberek néhány óra alatt elsajátították a rendszer üzemeltetését.