Tungsram-Schréder Világítási Berendezések Zrt.

Adminisztráció és gyártás:

2084 Pilisszentiván, Tópart 2.

Postacím: 2084 Pf. 7

Telefon: (+36 26) 568-000

Fax: (+36 26) 568-001

tus@schreder.hu

Bemutatóterem:

1012 Budapest, Lovas út 38.

Telefon: (+36 1) 201-6438

Fax: (+36 1) 212-2250

(előzetes időpont egyeztetés alapján)

 

www.schreder.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

 

Hírek

A megújult Margit híd régi fényében tündököl!

(2011-12-15)
Kigyúltak a fények!

A Margit hídon átkelő autósok és a Duna partján sétáló gyalogosok elismerő tekintettel gyönyörködhetnek a nemrég felszerelt új lámpaoszlopokban, amelyek csodálatos fényárba borítják az újjászületett Margit hidat. Bár az építési munkák a hídon és a környékén még nem fejeződtek be, a kivitelezők fontos lépést tettek afelé, hogy a híd visszanyerje korábbi - XX. század eleji - hangulatát és szépségét, hiszen már állnak a művészi kivitelezésű, hagyományos lámpaoszlopok, amelyek romantikus ragyogással kötik össze a folyó két partját.Villamos felsővezeték-tartó oszlopok

A híd középvonalába összesen 33 korhű stílusú oszlopot építettek be, amelyek a hídon átmenő villamosok felsővezetékeit tartják. Az 1,4 és 2,2 tonna közötti tömegű oszlopok öt fő típusba tartoznak, az utóbbiak a Jászai Mari téren lévő hídfő közelében találhatók. Az oszlopokat úgynevezett öltöztetéses technikával szerelték össze, melynek során az öntöttvas díszítéseket daruk segítségével emelték az acélcsövekre. A vezetékeket kétféle 3 méter magas és 9,3 méter fesztávolságú, dekoratív kar tartja, amelyek a villamos peronjának vonalát követik. A legnagyobb tervezői körültekintést és figyelmet igénylő munka az úgynevezett pásztorbotok (hajlított díszítőelemek) elkészítése volt, amelyhez különleges gyártási, festési, összeszerelési és szállítási módszerek alkalmazására volt szükség. A munkának erről a korántsem egyszerű fázisáról Kelemen László, műszaki vezető a következőket mondta el:
„A feladat rendkívüli nehézségét az jelentette, hogy a hatalmas kiterjedés és tömeg miatt nem végezhettünk próbaszerelést. Voltak ugyan próbasablonjaink, de igazából a kivitelezés helyszínén derült ki minden. Bár a munka rendben zajlott, csak akkor tudtam igazán megnyugodni, amikor az első villamos áthaladt az oszlopok alatt! A hídra pillantva a Kandeláber valamennyi munkatársa büszke lehet a munkájára, és később az unokáink is látni fogják alkotásunk eredményét. Meggyőződésem, hogy ez volt az elmúlt idők legnagyobb restaurációs munkája a magyar építészet területén.”


Kandeláberek - lámpaoszlopok

A végleges világító rendszer kialakítása és a korhű „kandeláberek” (vagyis hagyományos lámpaoszlopok) elhelyezése a helyszínen folyó egyéb munkálatok miatt csak a hídszerkezet felújítása után, a korán beköszöntött télies napokon kezdődhetett meg. Bonyolult kialakításuk ellenére az összes kandeláber gyártása és előkészítése határidőre megtörtént. A Tungsram-Schréder és a Kandeláber háromféle típusú, összesen 73 darab 9 méter magas oszlopot készített a vállalat pilisszentiváni üzemében. Két oszlop megjelenése megegyezik a felsővezeték-tartó oszlopokkal, de ezeknek nincs semmilyen tartó funkciójuk. Öt oszlop a szárnyhídra került, míg a többi 66 oszlopot a híd két oldalán lévő járdák mentén állították fel, ahol nemcsak jó megvilágítást nyújtanak, hanem a karbantartásuk is könnyen elvégezhető. Csak a maguk a lírák 3 méter magasak és kb. 650 kg-ot nyomnak.


Időutazás 1937-be

A 607 méter hosszú Margit hidat Ernest Gouin francia mérnök tervezte, akit 43 jelentkező közül választott ki a bíráló bizottság. A régóta várt hidat a közel négy évig tartó építés után 1876. április 30.-án avatták fel. A Margit híd a második állandó összeköttetést biztosította az ország két oldala között. A pilléreket elegáns – a párizsi Place de la Concorde-on található oszlopokhoz hasonló – háromkaros kandeláberekkel szerelték fel. 1894-ben a lóvasutat villamos vasút váltotta fel, ekkor készültek el a villamos felsővezeték-tartó oszlopok. A forgalom növekedése szükségessé tette a híd kiszélesítését, melynek munkálatait 1935 és 1937 között végezték el. Ezzel egyidejűleg új, egyenként 3 lámpatestet tartalmazó kandelábereket szereltek fel, amelyek stílusa harmonikusan illeszkedett a meglévő villamos felsővezeték-tartó oszlopokéhoz. Az oszlopcsere során a híd világítása is megújult. A II. Világháború súlyos károkat okozott a hídban, és az 1947-es újjáépítés során nem tudták visszaállítani annak eredeti szépségét. Éppen ezért érlelődött meg a gondolat a főváros vezetésében, hogy a híd esedékes felújítása során törekedjenek az 1937-es állapot helyreállítására.


A történelem nyomában

A Kandeláber mérnökeit először 1997-ben kérték fel, hogy becsüljék meg a korhű kandeláberek elkészítésének várható költségeit. „Örömmel adtunk ajánlatot a feladatra, mert a kérés a szaktudásunk egyértelmű elismerését jelentette a számunkra” – mondta Kelemen László. A tényleges munka azonban csak tíz évvel később vette kezdetét: sok évnyi kutatás után 2007-ben megjelent Wild József tudományos munkája a Margit híd építészeti történetéről. A városvezetés a tanulmány alapján számos restaurátort kért fel a rajzok elkészítésére. A legnehezebb feladatot az jelentette, hogy sem írásos dokumentumok, sem rajzok nem álltak rendelkezésre, ezért a korhű állapotot kizárólag a régi fényképek alapján lehetett „lemásolni”, így az összes gyártási rajz a képi anyagok felhasználásával, valamint az építészek és szakértők folyamatos instrukciói alapján készült el. Végül a Tungsram-Schréderen volt a sor, hogy egy szakmai szempontból és anyagilag egyaránt előnyös ajánlatot dolgozzon ki. A vállalat ügyvezetője, Björn Brandt hangsúlyozta:
„Tudatosan arra törekedtünk, hogy nagyon vonzó ajánlatot tudjunk adni erre a projektre. Az volt a célunk, hogy kiszorítsuk a gyengébb minőségű versenytársakat a projektből, ugyanakkor egy olyan referenciát tudjunk felmutatni, amelyre az egész ország büszke lehet. A mi cégünk filozófiája, hogy nemcsak eladni szeretnénk, hanem megszépíteni a közterületeket, ezért különös gondot fordítottunk arra, hogy új életre keltsük a tradícionális magyar Kandeláber márkát a hídon. A döntésben tehát nagyobb teret engedtünk a hagyományoknak és a stílusnak, mint a haszonkulcsunknak. Az eredmény pedig egy igazi mestermű, amely jelentős mértékben hozzájárul mindkét márkánk jövőbeni növekedéséhez.”


Amikor a tradíció és a modern, költséghatékony technológia találkozik

Bár a híd oldalán végigfutó lámpák formája az 1930-as éveket idézi, a legkorszerűbb technológiával szerelték fel őket. Mindegyik világítótest a Tungsram-Schréder által kifejlesztett, hermetikusan lezárt ún. „Sealsafe®” optikai teret tartalmaz. Ez a technológia megvédi a fényforrást a portól és a nedvességtől, folyamatosan nagy teljesítményt, alacsony energiafogyasztást, és számottevően alacsonyabb karbantartási és fenntartási költségeket biztost. Ráadásul a világítótest soha nem igényel belső tisztítást, elegendő, ha az izzócsere során mindössze kívülről letörlik a lámpatestet. Az optikai egységben 50-100 watt teljesítményű nagy nyomású nátrium fényforrásokat alkalmaznak, amelyeket a fénypontmagasság, az út szélessége és a megvilágítási igények alapján kifejezetten az adott feladatra választottak ki. Ezek a fényforrások meleg, sárgás fényt bocsátanak ki, amely remekül illeszkedik a híd korhű hangulatához és környezetéhez. Az optikai egység másik fontos része az ún. „reflektor” vagy tükör, amely a fényt pontosan az úttest sávjaira és a járdákra irányítja, ezáltal optimális látási viszonyokat biztosít a járművezetők és a gyalogosok számára, vagyis hozzájárul a biztonságos közlekedéshez.
„Ez a technológia az ilyen jellegű korhű termékekhez rendelkezésre álló leggazdaságosabb megoldás, és számomra természetes, hogy a környezet védelme és a hosszú távú költségcsökkentés érdekében az ilyen környezetkímélő megoldásokat részesítsük előnyben. Ez a tudatos magatartás a pilisszentiváni értékesítési és gyártó telephelyünk mind a 64 munkatársára jellemző, akik nagyon büszkék arra, hogy munkájukkal hozzájárulhattak ahhoz, hogy a Margit híd, Magyarország egyik büszkesége újra a régi fényében ragyogjon!” – mondta Bjorn Brandt.