Tungsram-Schréder Világítási Berendezések Zrt.

Adminisztráció és gyártás:

2084 Pilisszentiván, Tópart 2.

Postacím: 2084 Pf. 7

Telefon: (+36 26) 568-000

Fax: (+36 26) 568-001

tus@schreder.hu

Bemutatóterem:

1012 Budapest, Lovas út 38.

Telefon: (+36 1) 201-6438

Fax: (+36 1) 212-2250

(előzetes időpont egyeztetés alapján)

 

www.schreder.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

 

Hírek

Az energiatakarékos közvilágítás nyertesei

(2012-12-20)


Gent, Valença, Los Angeles and Buin nyerték idén a Schréder és a LUCI Auroralia-díját, amellyel évről évre a fenntartható köztéri világítás legjobb megoldásait jutalmazzák. Az első díjat a belgiumi Gent kapta, ahol 2008 óta kizárólag megújuló energiát használnak az utcai világításra.

A Schréder Luci Auroralia-díjat a LUCI (Lighting Urban Community International, azaz Nemzetközi Városi Világítási Közösség) és a Schréder világítástechnikai vállalat ítéli oda évről évre. A világítástechnika ezen két meghatározó szervezete együtt alapították meg az Auroralia-díjat, amelyet 2009 óta minden évben három olyan városnak ítélnek oda, amely kiemelkedő teljesítményt nyújt a fenntartható közvilágítási megoldások területén. 2010-ben az első díjat a budapesti Szabadság híd díszvilágítása kapta.
Az ünnepélyes díjátadóra minden év decemberében, a franciaországi Lyonban, a rangos Light Festival keretében kerül sor. A jelentkezők pályázatát nemzetközi, független szakmai zsűri bírálja el, amelynek tagjai különböző várostervezési, környezetvédelmi és közvilágítási szakfolyóiratokat képviselnek. A pályázatok elbírálásánál figyelembe veszik az adott projekt összköltségét, az energiafogyasztást, a szén-dioxid-kibocsátást, az újrahasznosítás lehetőségét, a világítási rendszer előállításához szükséges erőforrásokat, a megoldás szépségét és eredetiségét, valamint a lakók életminőségére gyakorolt, illetve társadalmi és kulturális hatásait. A díjat három olyan város kapja meg, amelyeknek figyelemre méltó módon sikerül csökkenteniük a környezetterhelést, és példát állítani ezzel a többi település elé.

Hosszan gondolkodás után a független zsűri az első díjat a belgiumi Gentnek, a másodikat a portugál Valençának, a harmadikat az egyesült államokbeli Los Angelesnek ítélte oda, a különdíjat pedig a chilei Buin kapta. A kitüntetéseket december 7-én adták át Lyonban. A pályázat idei résztvevői ismét bebizonyították, hogy a környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett is megoldható a korszerű városi világítás. A pályázó városok mindegyike egy olyan kültéri világítási megoldást nyújtott be pályaműként, amely a környezettudatos megoldásokat úgy tálalja, hogy azok mások számára is követhető és követelndő példaként szolgálhassanak


Első díj: Gent, BelgiumTöbb mint kétszázötvenezer lakosával Gent Belgium második legnépesebb települése, illetve egyben az ország egyik legfontosabb egyetemi és kikötővárosa. A településen 1998-ban egy átfogó közvilágítási tervet dolgoztak ki azzal a céllal, hogy a fenntartható fejlődés keretein belül újíthassák fel a város közvilágítását. 2005-ben pedig elindult az energiafelhasználás racionalizálására irányuló program, amelynek keretében a flamand város teljeskörű modernizációt hajtott végre, és sikerült jelentősen csökkentenie a település energiaigényeit. Illetve, 2008 óta a közvilágítás megoldására kizárólag zöld energiát használnak. A minőségi világítótestek számát tíz százalékkal emelve a város biztonsága, illetve a lakók komfortérzete is növekedhetett. Az újonnan felszerelt világítótestekkel húsz százalékos energiamegtakarítást értek el, és évi több mint ezer tonnával csökkentették a szén-dioxid-kibocsátást, amely mintegy ezer háztartásénak felel meg. A város vezetésének hosszú távú tervei között szerepel az energiaigények további húsz százalékkal való csökkentése. Az Auroralia-díjat odaítélő zsűri tagjait lenyűgözte a város elkötelezettsége a környezettudatos megoldások iránt. Értékelték a racionális és tervszerű megközelítést, a lámpatestek teljeskörű cseréjét, illetve a szén-dioxid-kibocsátás nagymértékű csökkentését.


Második díj: Valença, PortugáliaAz észak-portugáliai kisváros, Valença egyike az ország legvonzóbb településeinek. A történelem során Valença fontos szerepet játszott Minho tartomány védelmében. A középkori kisváros ma is népszerű turisztikai célpont. 2006-ban a település vezetése kidolgozott egy a város nyilvános tereinek felújítására irányuló tervezetet. Ennek keretében teljeskörűen felújították, illetve kicserélték a világítótesteket, így a város éjszakai képe és hangulata is megújult. A régi utcalámpákat a Schréder modern Coroada lámpacsaládjára cserélték, melyeket az építészeti Nobel-díjnak is nevezett Pritzker-díj nyertese, Eduardo Souto de Moura építész tervezett. A lámpatesteket eredetileg fémhalogén izzókkal látták el, mielőtt áttértek volna a LED-fényforrásokra. Az új Coroada lámpatestek a modern technológiát tradicionális dizájnnal ötvözve remekül illeszkednek a városképbe. A portugál város az új lámpatesteknek köszönhetően energiafelhasználását hatvankilenc százalékkal, szén-dioxid-kibocsátását pedig évi több mint huszonnyolc tonnával csökkentette.


Harmadik díj: Los Angeles, Amerikai Egyesült ÁllamokTöbb mint kétszáztízezer köztéri lámpatestével Los Angeles rendelkezik a legnagyobb világítási rendszerrel az Egyesült Államokban. 2009 februárjában a korábbi amerikai elnök, Bill Clinton és Los Angeles polgármestere, Antonio Villaraigosa kidolgoztak egy tervet, amelynek keretében száznegyvenezer köztéri berendezést cseréltek LED-esre. A projekt első szakaszának célja az volt, hogy a lakónegyedeket, illetve a másodlagos utakat LED-lámpákkal világítsák meg. A terv második szakasza 2012-ben, az év második felében indult meg, ennek keretében a főutak világítását oldották meg LED berendezésekkel. Mára összesen több mint százezer LEDes világítótestet helyeztek el a köztereken, és 2013-ra további harmincnyolcezer berendezés cseréjét tervezik. Minden egyes fényponttal ötvenszázalékos energiamegtakarítást értek el, összesen pedig mintegy évi huszonkilencezer-ötszáz tonnával csökkentették a város szén-dioxid-kibocsátását. Az Egyesült Államok legnépesebb államában, Kaliforniában az energia ötvenkét százalékát még mindig ásványi erőforrások felhasználásával állítják elő, azonban ezzel a Los Angeles-i projekttel jelentősen sikerült csökkenteni a város maga után hagyott ökológiai lábnyomát. A harmadik díj odaítélésével a zsűri megelégedését fejezte ki afelett, hogy Los Angeles kezdeményezésével jó példaként tud szolgálni a többi egyesült államokbeli nagyváros, és így az egész ország számára.


Különdíj: Buin, ChileA chilei főváros, Santiago de Chile külterületén található Buin népszerű turisztikai célpont, az évente megrendezett borfesztiválja rengeteg látogatót vonz a településre. A korábbi szegényes köztéri világítás rengeteg problémát okozott az utóbbi években, kiváltképp a fesztivál idején, ugyanis ilyenkor a bűncselekmények száma jelentősen megnövekedett. 2011-ben a helyi hatóságok elhatározták, hogy a kültéri lámpatestek izzócseréjével orvosolják a problémát. A hagyományos berendezéseket LEDes világítótestekre cserélve a jobb megvilágítás mellett az energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése is megvalósulhatott. Emellett, az éjszakai városkép és hangulat is kellemesebbé vált, a helyi lakosok és a turisták legnagyobb megelégedésére. A projekt első szakaszában a város főterén, a Plaza de Armason álló berendezéseket cserélték le, aminek köszönhetően a település energiafelhasználása és évi szén-dioxid-kibocsátása nyolcvan százalékkal csökkent.